Pražská burza zpevnila o 1,73 procenta, nahoru ji táhly banky

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes rostly a hlavní index PX přidal 1,73 procenta na 918 bodů. Burzu nahoru táhl finanční sektor, především rakouská Erste Bank. V černých číslech byly i další středoevropské trhy.

Růst podpořily úspěšné dopolední aukce španělských a francouzských státních dluhopisů. Trhům po obědě pomohla také solidní data o americké nezaměstnanosti, shodují se analytici a makléři. "Burzu dnes táhly nahoru především bankovní tituly, které následují silný růst finančního sektoru napříč celou Evropou," uvedl makléř Patria Direct Martin Oliva.

Komerční banka si připsala bezmála dvouprocentní zisk na 3384 Kč a dnes nejobchodovanější rakouská Erste Bank skončila s více než pětiprocentním růstem na 366,20 Kč.

Výrazný zisk si připsal také developer Orco a zakončil kolem 88 korun, což představuje proti středě nárůst o 3,60 procenta. Vůbec nejziskovější byla ale mediální CETV s růstem o téměř 6,5 procenta a přiblížila se ke 128 korunám. Titul v Praze podle Olivy doháněl středeční více než sedmiprocentní růst v USA.

V růstu pokračovala i těžební společnost NWR, která si připsala půl procenta a zastavila se na 144 korunách. Elektrárenský ČEZ zakončil téměř beze změny na 759 Kč za akcii.

Rakouská pojišťovací skupina VIG se podle Olivy dočkala podpory od banky Morgan Stanley, která mírně zvýšila cílovou cenu titulu na 42,9 eur (1090 Kč) z 41,3 eura (1049 Kč). VIG tak dnes posílila o 1,45 procenta na 806,50 Kč.

Naopak v červených číslech se ocitly tabáková Philip Morris, Telefónica 02 a Unipetrol. Nejztrátovější byla tabáková firma, přišla o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK