Evropská komise podporuje výrazné posílení finančních zdrojů MMF

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko/Brusel 19. ledna (ČTK) - Evropská komise podporuje výrazné zvýšení objemu finančních prostředků, jimiž disponuje Mezinárodní měnový fond (MMF). Evropská exekutiva také doufá, že dohoda o posílení takzvané palebné síly MMF by mohla být hotova do února, kdy se mají setkat ministři financí skupiny G20. V Mexiku dnes začali o posílení zdrojů MMF jednat náměstci ministrů a další činitelé G20.

MMF ve středu oznámil, že chce získat až půl bilionu dolarů (téměř deset bilionů Kč), aby měl peníze na pomoc zemím ohroženým evropskou dluhovou krizí. Počítá přitom i s mimoevropskými státy. Zdroje agentury Reuters ale tvrdí, že MMF si bude chtít zajistit až 600 miliard dolarů. Plán fondu ale naráží na nesouhlas některých zemí.

"Důrazně podporujeme citelné zvýšení objemu finančních zdrojů MMF," řekl dnes mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. "Vyslal by se tím velmi jasný signál na trh, že se zvýší kapacita MMF, aby byla naplněna jeho systémová zodpovědnost vůči všem jeho členům," sdělil mluvčí s tím, že Evropská unie by uvítala příspěvky od členů G20.

Plánem ale nejsou příliš nadšeny Spojené státy, které jsou hlavním akcionářem MMF. Jejich ministerstvo financí ve středu oznámilo, že Spojené státy nemají v úmyslu zvyšovat příspěvek měnovému fondu. Washington se domnívá, že Evropa stále ještě neudělala vše, co je v jejích silách, aby se pokusila dostat se z dluhové krize sama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK