Soud pro lidská práva zamítl nárok záložny ve sporu s ČR

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Štrasburk 19. ledna (ČTK) - Evropský soud pro lidská práva ve sporu zkrachovalé Rodinné záložny s Českou republikou zamítl nárok společnosti na více než miliardu korun. Záložna předloni vyhrála spor se státem, který podle soudu porušil právo na ochranu vlastnictví a právo na spravedlivý proces v kauze uvalení nucené správy. Nyní soud rozhodoval o odškodnění. O dnešním výsledku informovalo ministerstvo spravedlnosti na internetových stránkách.

Rodinná záložna, spořitelní a úvěrní družstvo vyčíslila původní hodnotu svého majetku na více než miliardu korun a náhradu způsobené škody požadovala po státu v této výši. Soud podle ministerstva spravedlnosti ale dospěl k závěru, že nebyla prokázána souvislost mezi uváděnými porušeními úmluvy a požadovanou škodou. "Zmíněný nárok tedy v plném rozsahu zamítl," uvedlo ministerstvo.

Evropský soud současně zamítl i požadavek na přiznání zadostiučinění za nemajetkovou újmu, kterou záložna vyčíslila na 35.000 eur (přes 880.000 korun). Na nákladech řízení z požadovaných dvou milionů korun přiznal soud 20.000 eur (cca 500.000 Kč).

Rodinnou družstevní záložnu, druhé největší spořitelní družstvo s vklady 1,7 miliardy korun, poslal do nucené správy Úřad pro dohled nad družstevními záložnami v květnu 2000. Už půl roku předtím jí zmrazil činnost a zakázal přijímat vklady i půjčovat peníze. Podle předloňského rozhodnutí soudu dohledový úřad omezil při uvalení nucené správy na záložnu její práva tím, že dosazený správce zabavil její dokumentaci. Orgány záložny tak neměly podklady k tomu, aby se proti uvalení nucené správy mohly řádně odvolat.

Kampelička se na štrasburský soud obrátila poté, co neuspěla se svými protesty u ministerstva financí a žalobami u českých soudů včetně Ústavního. Evropští soudci ve svém verdiktu kritizovali také nedostatečnost, s jakou stížnosti záložny zkoumaly české správní soudy a "příliš formální postup Ústavního soudu i Nejvyššího správního soudu".

Za poslední dva roky jde podle ministerstva spravedlnosti o třetí kauzu, v níž se České republice, zastupované před Evropským soudem právníky ministerstva, podařilo odvrátit hrozbu zaplacení odškodnění ve výši stovek milionů korun za porušení práv právnických osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK