Řecko znovu jedná o výměně dluhopisů, zatím stále bez výsledku

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. ledna (ČTK) - Řečtí představitelé pokračují v jednání o výměně dluhopisů, podle zdrojů ale velkého pokroku zatím nedosáhli. Jablkem sváru zůstává úrok nových dluhopisů, které Řecko nabídne soukromým věřitelům. Času ale není nazbyt, ministr financí Evangelos Venizelos řekl, že nástin dohody by měl být hotový do pátečního poledne a poslední úpravy bude třeba formalizovat do pondělní schůzky ministrů financí eurozóny.

"Teď je zásadní okamžik poslední bitvy o výměnu dluhopisů a zásadní okamžik poslední a rozhodující bitvy o nový záchranný program," řekl Venizelos členům řeckého parlamentu. "Teď, právě teď! Teď nadešel čas, kdy je třeba se postavit za naši zemi," dodal.

Atény a jejich zahraniční institucionální věřitelé, tedy ostatní členové eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF), soukromým věřitelům už ve středu nabídli k novým dluhopisům úrok mírně nad 3,5 procenta. Zdroje ale tvrdí, že věřitelé nabídku odmítli a dál požadují, aby úrok činil minimálně čtyři procenta.

Za soukromé věřitele vedou jednání zástupci Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), což je lobbistická skupina, která hájí zájmy bank a dalších finančních institucí. Ty tvoří drtivou většinu soukromých věřitelů, což jsou vedle bank i pojišťovny a další finanční instituce. Částka, které by se měly banky dobrovolně vzdát, se pohybuje kolem 100 miliard eur (asi 2,6 bilionu Kč).

Jeden z bankéřů sdělil, že určitého pokroku se zatím dosáhlo jen u několika menších bodů, jako je struktura dohody a jurisdikce, podle které se budou řídit podmínky nově uzavřených smluv. Stále se ale jedná o výši úroku, ačkoliv podle zdroje to neznamená, že k dohodě nelze dojít už během příštích dnů.

Za ústav IIF jednání vede jeho šéf Charles Dallara, za řeckou stranu ministr Venizelos a premiér Lukas Papadimos. Ve hře je víc než dost. Dohoda o výměně dluhopisů je předpokladem k tomu, aby Řecko mohlo čerpat druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který si vyjednalo v říjnu loňského roku. Věřitelé už dali najevo, že když nebude dohoda o výměně dluhopisů, nebudou ani další peníze.

Hrozba státního bankrotu, jemuž Řecko čelí, tak ještě neměla jasnější kontury než právě teď. Řecko má totiž 20. března splatit asi 14,5 miliardy eur (asi 367 miliard Kč), na což bez nového úvěru nebude mít. Na výměně dluhopisů se proto Atény musejí dohodnout v nejbližších dnech, protože na dokončení celého procesu bude potřeba několik týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK