ČSÚ: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu znovu zdražily

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu opět rostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil 11 haléřů na průměrných 35,65 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 15 haléřů na 36,22 koruny za litr, vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Podle pondělních údajů společnosti CCS ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pokračovaly v růstu a dostaly se na nové rekordní hodnoty.

Benzin Special 91 zdražil o pět haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 34,83 Kč/l. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem zdražil o devět haléřů na 17,41 Kč/l.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 21 haléřů na 36,01 Kč/l.

Růst cen způsobuje drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum výraznějšímu zdražení zabránil pokles distribučních marží.

Podle odborníků nelze zatím předpovídat, zda se ceny pohonných hmot vyšplhají až na 40 Kč/l. Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává mírný pokles cen v průběhu prvního pololetí, ale pouze za předpokladu, že se stabilizuje situace na Blízkém východě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK