Koruna dopoledne oslabila na 25,39 Kč/EUR, k dolaru stagnovala

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně oslabila k euru a kolem 10:35 si proti čtvrtku pohoršila o čtyři haléře na 25,39 Kč/EUR. Vůči dolaru stagnovala na čtvrtečních 19,66 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna po nadějném úvodu ztrácí. Měny ve středoevropském regionu otevřely silnější, k čemuž jim pomohly zprávy z Maďarska. Tamní vláda podle premiéra Viktora Orbána ustoupí od kritizovaného sloučení centrální banky s regulátorem trhu a dohodne se s Evropskou komisí na poskytnutí záložního úvěru během příštího týdne. "Pak se ale projevil negativní vývoj na hlavních trzích a přišlo oslabení," dodal.

Martin Prokop z Next Finance očekává, že koruna v lednu překoná 26 Kč/EUR a bude směřovat k hladině 26,30 Kč/EUR. Až ve druhé polovině roku se kurz začne zklidňovat a ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se vrátí k současným hodnotám, míní Prokop.

Euro se kolem 10:35 obchodovalo na 1,2918 USD/EUR. "Po čtvrtečním optimismu se dnes ráno dostavila korekce a riziková aktiva ztrácejí. Evropské akciové trhy jsou v minusu, eurodolar koriguje čtvrteční zisky," uvedl Vlk.

Trhy upírají pozornost i na pokračující jednání věřitelů s Řeckem. Zatím převládají pozitivní očekávání o brzké dohodě, přesto tento faktor podle Vlka stále představuje riziko. Korekci trhů pomohlo spustit i varování agentury Moody´s, že fiskální situace, nejistota o ekonomice a slabost kapitálových trhů pravděpodobně povedou ke zhoršení ratingu evropských i globálních bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK