V Dukovanech se v sobotu zastaví atomový blok kvůli výměně paliva

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 20. ledna (ČTK) - V dukovanské elektrárně se v sobotu plánovaně zastaví jeden ze čtyř atomových bloků. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím bude mimo provoz jeden měsíc, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. První letošní odstávka v elektrárně se bude týkat bloku číslo tři.

V bloku číslo tři energetici během soboty postupně odstaví obě turbíny, to by se mělo uskutečnit v 15:00 a v 17:00. "Snižování výkonu zahájíme ve 12:00," dodal Spilka. Po demontáži a vychlazení víka reaktoru v něm bude vyměněna za čerstvé pětina z 349 palivových a regulačních kazet.

"Během odstávky dojde také k revizím výrobních a bezpečnostních zařízení podle dlouhodobého, předem připraveného harmonogramu," uvedl mluvčí. V odstaveném bloku se budou provádět i některé investiční akce.

Třetí dukovanský blok má už od roku 2009 výkon 500 megawattů (MW), jeho zvýšení z projektovaných 440 MW umožnila rozsáhlá modernizace výrobních zařízení. Obnova systémů ale ještě neskončila. Během nynější odstávky bude pokračovat zlepšování systému kontroly a řízení.

Starší ze dvou českých atomových elektráren byla i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu v dukovanských blocích se v meziročním porovnání zvýšila celkem o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK