Vodafone vyhrál daňový spor v Indii

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 20. ledna (ČTK) - Britský mobilní gigant Vodafone vyhrál v Indii spor kvůli nezaplacení daní z nákupu indického mobilního majetku. Nejvyšší indický soud rozhodl, že místní daňový úřad nemá pravomoci vymáhat po britském mobilním operátorovi na daních a penále až 4,4 miliardy USD (86,7 miliardy Kč). Rozhodnutí soudu je úlevou pro další investory v Indii, kteří dlouhodobý spor pečlivě sledovali, protože jim hrozil podobný postih.

"Nejvyšší soud přišel se senzačním rozhodnutím," řekl novinářům právník Vodafonu Hariš Salve. Vodafone se odvolal k nejvyššímu soudu v roce 2010, kdy v jeho neprospěch rozhodl soud v Bombaji.

Spor se týkal akvizice z roku 2007, kdy Vodafone koupil za 11 miliard USD indický telekomunikační majetek hongkongské firmy Hutchison Telecommunications. V květnu 2007 Vodafone International Holdings BV, nizozemská dceřiná firma britského telekomunikačního gigantu, koupila podíl 67 procent v CGP Investments Ltd., společnosti se sídlem na Kajmanských ostrovech, která vlastnila telekomunikační aktiva Hutchisonu v Indii.

Vodafone se bránil, že nedluží na daních, protože dohoda se uskutečnila mezi dvěma zahraničními subjekty. Navíc, pokud by daň měla být zaplacena, má ji zaplatit prodejce, ne kupující. Indické úřady však tvrdily, že transakce musí být zdaněna, protože většina majetku má sídlo v Indii a protože podle místních daňových zákonů kupující musí z platby odečíst daň z kapitálových výnosů a zaplatit ji státu.

Podle analytiků hrozil podobný spor dalším osmi společnostem, protože Indie začala tlačit na výběr daní kvůli zvyšujícímu se rozpočtovému deficitu. Jsou mezi nimi GE, SAB Miller, Cadbury, AT&T, Sanofi či Vedanta.

"Vyjasnil se dlouhotrvající spor, který vytvářel mnoho nejistot pro nadnárodní firmy," uvedl výkonný ředitel firmy PricewaterhouseCoopers v Indii Sandíp Ladda. Rozhodnutí sice poskytuje úlevu dalším účastníkům řízení v podobných sporem, avšak zřejmě bude mít minimální dopad na nové dohody. Nový zákon o přímých daních, který zřejmě vstoupí v platnost v roce 2013, zahrnuje i ustanovení, v rámci kterého budou muset investoři zaplatit v Indii daně i za transakce podobné té, kterou uskutečnil Vodafone, upozornil.

Nejvyšší soud rovněž požádal daňový úřad, aby Vodafonu vrátil 25 miliard rupií (9,8 miliardy Kč) s čtyřprocentním úrokem, napsaly agentury AP a Reuters.

Indie se stává pro Vodafone stále více důležitá. Na konci září měl Vodafone po celém světě 391 milionů zákazníků, z toho 145 milionů v Indii. Firma zde sice za šest měsíců do konce září vykázala ztrátu devět milionů liber (274 milionů Kč), na celkových tržbách v objemu 23,5 miliardy liber v tomto období však měla Indie podíl devět procent. Indická divize Vodafonu je v současnosti třetím největším mobilním operátorem v zemi podle počtu předplatitelů a druhým největším podle příjmů. Indie je za Čínou druhým největším mobilním trhem světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK