Provozní zisk GE ve čtvrtletí vzrostl o šest procent

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. ledna (ČTK) - Americkému konglomerátu General Electric (GE) vzrostl v posledním čtvrtletí loňského roku provozní zisk o šest procent na 4,1 miliardy USD (80,7 miliardy Kč). Tržby však zaostaly za odhady analytiků kvůli slabšímu růstu v Evropě. Firma, která je mimo jiné předním světovým výrobcem elektrických turbin nebo tryskových motorů, to uvedla v dnešním prohlášení.

Zisk bez zahrnutí mimořádných položek činil 39 centů na akcii a překonal tak o jeden cent odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Příjmy činily 38 miliard USD a po očištění o prodej podílu v NBC Universal se zvýšily o čtyři procenta, jinak by byly nižší o téměř osm procent. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali příjmy až 40,03 miliardy USD.

Infrastrukturní objednávky ve čtvrtletí vzrostly o 15 procent na 28,6 miliardy USD. Na konci roku tak hodnota nevyřízených objednávek činila 200 miliard USD, což je nejvyšší hodnota v historii společnosti.

Firma loni zvýšila investice do výzkumu a vývoje o 16 procent. Díky tomu plánuje v letošním roce uvést na trh více než 800 nových produktů.

Letos očekává GE nestabilní rok, hlavně kvůli situaci v Evropě. Plánuje však posílit svoji pozici na rozvíjejících se trzích a restrukturalizaci svých evropských operací. GE je méně závislá na vývoji v Evropě než konkurenční firmy Siemens a Philips Electronics, které tento měsíc varovaly, že dluhová krize v eurozóně letos poškodí jejich hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK