KBC prodá polskou pojišťovnu Warta za 770 milionů eur

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. ledna (ČTK) - Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se dohodla na prodeji polské pojišťovací divize Warta německé Talanx za 770 milionů eur (19,6 miliardy Kč). Prodej druhé největší pojišťovny v Polsku je součástí série prodejů majetku, na kterém se KBC dohodla s Evropskou komisí výměnou za získání státní pomoci.

Dohoda by měla být dokončena ve druhé polovině 2012 a měla být být jednou z posledních, které firma uskutečnila v rámci plánu dohodnutého s EK. KBC by měla ještě prodat polskou banku Kredyt Bank, relativně malé aktivity v Německu, diamantovou bankovní divizi v Antverpách a své operace v Srbsku a Rusku. KBC, která vlastní Československou obchodní banku (ČSOB), získala od státu v letech 2008 a 2009 finanční pomoc sem miliard eur.

Talanx je třetí největší pojišťovna v Německu. V letošním roce plánuje vstup na burzu a vlastní také 50,2 procenta akcií třetí největší světové zajišťovny Hannover Re. V Polsku má již dvě společnosti.

Warta má 1,5 milionu zákazníků a 2765 zaměstnanců.

KBC již prodala svoji divizi privátního bankovnictví katarské Precision Group, britskou makléřskou skupinu Peel Hung, asijské derivátové operace a belgické pojišťovací a bankovní divize Fidea a Centea. Pomocí zisků z prodeje splatila do konce roku 2011 státu z pomoci 500 milionů eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK