Gazprom urychlí projekt South Stream, stavba začne ještě letos

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom urychlí projekt South Stream, který přivede do Evropy zemní plyn od Kaspického moře. Firma uvedla, že s výstavbou plynovodu začne už letos v prosinci, tedy o rok dříve, než plánovala. Trasa plynovodu se vyhne Ukrajině, přes kterou nyní Gazprom přepravuje většinu plynu.

Gazprom už se s Ukrajinou v minulosti mnohokrát dostal do sporu kvůli cenám plynu a kvůli tranzitním poplatkům. O cenách Gazprom s Kyjevem jedná i teď. Obě strany se nedokázaly shodnout ani na tom, jak bude vypadat v budoucnu vlastnictví ukrajinských plynovodů.

Gazprom chce přes plynovod South Stream vyvážet zhruba 63 miliard metrů krychlových plynu do zemí jižní Evropy. S vývozem chtěl podle původních předpokladů začít v roce 2015, není ale jasné, zda se urychlením výstavby posune i plánované zahájení provozu.

"Záměr nám umožní začít s výstavbou plynovodu už v prosinci 2012, nikoli v roce 2013, jak jsme dosud plánovali," sdělil Gazprom. Ten má v projektu podíl 50 procent. Výstavba plynovodu má přijít na více než 15 miliard eur (asi 382 miliard Kč).

Mezi investory je rovněž italská společnost Eni, která má 20 procent akcií, a dále francouzský podnik EDF a německý Wintershall. Oba drží po 15 procentech. Analytici tvrdí, že projekt je příliš drahý a Gazprom by udělal lépe, kdyby se na podmínkách vývozu plynu dohodl s Ukrajinou a tuto zemi dál používal pro účely tranzitu.

Rusko loni v listopadu začalo do Evropy dodávat zemní plyn přímou cestou, a to přes plynovod Nord Stream. Ten vede po dně Baltského moře z Ruska rovnou do Německa. První fáze plynovodu má kapacitu 27,5 miliardy metrů krychlových ročně, což je asi pětina celkového ročního vývozu plynu z Ruské federace do zemí Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK