Euro po výstupu na nejvyšší hodnotu za 2 týdny klesá

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes nejprve díky naději na dokončení dohody o restrukturalizaci řeckého dluhu vystoupila k dolaru na nejvyšší hodnotu za dva týdny. Později však euro své zisky smazalo a klesá, protože investoři se po vysokém růstu v tomto týdnu rozhodli vybírat zisky.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2929 USD, když během dne stouplo až na 1,2987 USD, tedy do blízkosti důležité úrovně 1,30 USD. K jenu euro kleslo o 0,3 procenta na 99,68 JPY po výstupu až na 100,33 JPY, což byla nejvyšší hodnota za tři týdny. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 77,1 JPY, napsala agentura Reuters.

Euro od počátku tohoto týdne již k dolaru stouplo o více než dvě procenta a je na nejlepší cestě vykázat největší týdenní zisk od poloviny října. Předtím tři týdny naopak klesalo.

Investoři s nervozitou očekávají, jak dopadnou jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu mezi Aténami a soukromými majiteli dluhopisů země. Roste však důvěra v dokončení dohody. Podle zdrojů by hrubá dohoda měla být uzavřena ještě dnes. Detailní jednání mají pokračovat o víkendu. Dohoda je pro Řecko důležitá, protože bez ní nedostane druhý balík pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a již v březnu by byla země zřejmě nucena vyhlásit bankrot.

Analytici připisují pokles eura vybírání zisků po silném růstu v tomto týdnu. Pozitivní výsledky jednání o restrukturalizaci dluhu by mohly dále euro podpořit, alespoň v krátkém období. V dlouhém období zde stále převažují obavy z dalšího zhoršení dluhové krize v regionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK