Pražská burza rostla, PX uzavřel na nejsilnější úrovni od října

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne výrazně posílila, hlavní index PX uzavřel na nejsilnější úrovni od loňského října, když přidal 1,88 procenta na 935,3 bodu. Dařilo se především bankovním emisím, energetické společnosti ČEZ, mediální CME či pojišťovně VIG, vyplývá z výsledků burzy. Okolní trhy obchodovaly smíšeně.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky evropské akcie po většinu dne ztrácely. Investory nijak nenadchly výsledky amerického koncernu General Electric, který je podle Adamkoviče díky svému širokému záběru považován za indikátor vývoje celé ekonomiky. "Na rozdíl od hlavních evropských trhů na pražské burze vládl v pátek optimismus a index PX uzavřel na nejsilnější úrovni od loňského října," dodal Adamkovič.

Burzu táhly nahoru především obě bankovní emise a ČEZ. Akcie Erste Bank i Komerční banky si shodně polepšily o tři procenta na 379,10 Kč, respektive 3500 korun. Cenné papíry ČEZ získaly dvě procenta na 775,20 Kč. Telekomunikační operátor Telefónica ČR jako čtvrtá velká emise končila seanci na zelené nule.

Výrazné zisky si v závěru týdne připsala i mediální společnost CME, cena jejích akcií stoupla o 3,21 procenta na 132 korun. Pojišťovna VIG zdražila o 2,48 procenta na 830,60 Kč. O více než 1,5 procenta se zhodnotily cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto a těžební NWR.

Nejvíce ztrátovou dnes byla tabáková společnost Philip Morris, její akcie ztratily 1,75 procenta na 11.790 korun.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za téměř 1,588 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za necelých 658 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK