Ropa kvůli silnějšímu dolaru a jednání o řeckém dluhu klesá

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent se propadla pod 110 USD za barel. Může za to silnější dolar a nejistota kolem jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu mezi Aténami a soukromými věřiteli. Tyto události převážily i nad obavami trhu z přerušení dodávek z Íránu.

V 17:25 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,71 dolaru na 109,84 USD za barel. Americké lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,19 dolaru na 98,20 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

V Řecku byla obnovena jednání mezi vládou a soukromými investory o odpisu dluhu. Dlouho očekávaná dohoda je důležitá pro schválení druhého balíku finanční pomoci pro Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, bez které by zemi hrozil bankrot.

Investoři se však nadále obávají o dodávky z Íránu. Ministr zahraničí Íránu varoval své arabské sousedy, aby se nedostali do "nebezpečné pozice" tím, že budou úzce spolupracovat se Spojenými státy. Šéf francouzské diplomacie rovněž uvedl, že EU na pondělním zasedání ministrů zahraničí svých členských zemí zřejmě zavede ropné embargo proti Íránu a zmrazí prostředky íránské centrální banky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 109,84 111,55 New York - Nymex WTI únor 98,20 100,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK