Americké akcie mírně zpevnily, euro zisky odevzdalo

20.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. ledna (ČTK) - Americké akcie smazaly ztráty, s nimiž zahajovaly obchodování, a některé indexy nepatrně zpevnily. Obecně si ale trh vybral oddechový čas po několikadenní růstové sérii. Investoři se zaměřili na výsledky velkých amerických firem a částečně také na jednání o výměně řeckých dluhopisů. Na devizových trzích mírně oslabilo euro, má ale za sebou nejlepší týden za poslední tři měsíce.

Dow Jonesův index vzrostl o 96,50 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,76 procenta na hodnotě 12.720,48 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,07 procenta na 1315,38 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,06 procenta odepsal a uzavřel na 2786,70 bodu.

Z výsledků hospodaření se pozornost soustředila na akcie technologické společnosti Google, která nedokázala tržby a zisk zvýšit natolik, aby uspokojila akcionáře. Akcie Googlu tak odepsaly 8,4 procenta. Podle části analytiků by ale mohly být vhodnou příležitostí k nákupu. Horší výsledky měl také průmyslový konglomerát General Electric, jeho akcie ale dokázaly všechny ztráty smazat a končily na 19,14 USD.

"Zatím jsme pořád ještě na začátku výsledkové sezony. Dobrou zprávou je to, že trh nereagoval na příliš pomalý start," poznamenal hlavní analytik společnosti D.A. Davidson Fred Dickson. Google a General Electric totiž nejsou jedinými podniky, jejichž výsledky zaostaly za odhady. Naopak dobře z velkých firem nejnověji dopadla společnost IBM, jejíž akcie zpevnily asi o 4,4 procenta na 188,52 USD.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl asi o 2,4 procenta, index Nasdaq Composite si především díky růstu v první části týdne připsal dokonce 2,8 procenta. To je nejsilnější nárůst za posledních sedm týdnů. Nejslabší zisk tak měl v týdenním srovnání index S&P 500, který zpevnil zhruba o dvě procenta.

Za poklesem indexu Nasdaq stály právě akcie Google, nárůst akcií Intel o více než dvě procenta už bilanci o mnoho nevylepšil. Naopak Dow Jonesův index těžil z příznivějších výsledků firem jako je American Express anebo IBM.

Na devizových trzích mírně oslabovalo euro, které vůči dolaru sestoupilo ze zhruba dvoutýdenního maxima. Jinak má ale jednotná evropská měna za sebou solidní týden, který byl pro ni nejpříznivější za zhruba tři měsíce. Euro těží z informací o postupu jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, podle některých zdrojů by měla být dohoda o výměně dluhopisů v zásadě hotova a o víkendu se budou dolaďovat už jen detaily.

V době, kdy končilo obchodování na akciových trzích, se euro vůči dolaru prodávalo za 1,2927 USD. To byl za celý den pokles o 0,3 procenta. Proti japonskému jenu euro oslabilo o 0,5 procenta na 99,50 JPY, je ale pohodlně nad 11letým minimem, na němž bylo zhruba před týdnem. Dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 76,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK