Věřitelé pokračují v jednání o řeckých dluhopisech, věří v dohodu

22.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 22. ledna (ČTK) - Soukromí věřitelé pokračují v jednáních o výměně dluhopisů s řeckou vládou. Uvedl to dnes v televizním rozhovoru jejich hlavní vyjednavač Charles Dallara. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že dohody o výměně dluhopisů, která má snížit zadlužení Řecka, může být dosaženo.

Zdroje agentury Reuters blízké jednáním během víkendu uvedly, že obě strany směřují k dohodě, ačkoli řada podrobností zůstává nevyřešena. Dodaly, že soukromí věřitelé by mohli odepsat až 70 procent řeckých dluhů. Pozornost se nyní soustředí na pondělní zasedání ministrů financí eurozóny a na to, jak budou postup jednání o výměně dluhopisů hodnotit členské země Evropské unie a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Za soukromé věřitele vedou jednání zástupci Ústavu pro mezinárodní finance (IIF). To je lobbistická skupina hájící zájmy bank a dalších finančních institucí, které tvoří drtivou většinu soukromých věřitelů. Dallara, který je šéfem IIF, v sobotu odletěl z Atén s tím, že bude v rozhovorech pokračovat telefonicky.

Podle dřívějších informací agentury Reuters jednání směřují k tomu, že nové dluhopisy budou mít progresivní úrok, jehož průměr se bude pohybovat kolem čtyř procent. Splatnost nově vydaných cenných papírů by se údajně měla pohybovat kolem 30 let.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK