Ministři financí eurozóny budou řešit nový pakt i situaci v Řecku

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. ledna (zpravodaj ČTK) - V Bruselu dnes odpoledne zasednou ministři financí zemí eurozóny, na jejichž setkání následně naváže jednání ve formátu zástupců celé Evropské unie. Jednat se na nich bude mimo jiné i o připravovaném paktu rozpočtové disciplíny, kterým se následně budou zabývat šéfové států a vlád Evropské unie na summitu 30. ledna.

Diskutovat se určitě bude třeba o tom, jak velký prostor by na plánovaných summitech eurozóny měly mít státy, které se sice k novému paktu připojí, avšak zatím nezavedly euro. Věc účasti na těchto vrcholných schůzkách je významná i pro Českou republiku, která se zatím o případném připojení či nepřipojení k paktu nerozhodla. Po větším zapojení volá i Evropský parlament.

Ministry také čeká debata o situaci v Řecku, které se stále snaží dohodnout se soukromými věřiteli na dobrovolném seškrtání řeckých dluhů. Debaty se zřejmě také dotknou nového souboru opatření, který má zajistit větší konkurenceschopnost italské ekonomiky, na kterou rovněž tvrdě doléhají dopady současné vážné dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK