Akcie v Tokiu mírně oslabily, trh je nervózní z jednání v Řecku

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. ledna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným poklesem, v němž se odrážely hlavně obavy z vývoje dalších jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli. S těmi se Atény snaží dohodnout na odpuštění minimálně poloviny dluhu, jednání se ale komplikují. Na devizových trzích mírně klesalo euro, a to ze stejných důvodů.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 0,46 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,01 procenta na hodnotě 8765,90 bodu. Zastavil tak růst, který za minulý týden dosáhl 3,1 procenta. Širší index Topix dnes ale 0,17 procenta přidal a uzavřel na 756,79 bodu.

Jednání mezi Řeckem a Ústavem pro mezinárodní finance (IIF), který hájí zájmy bank, začala už v první polovině ledna. Skončila ale bez úspěchu a obnovila se minulý týden ve středu. Dosavadní postup ale žádnou konkrétní dohodu nepřinesl ani během víkendu, ačkoliv se předpokládalo, že účastníci se budou chtít domluvit do dnešní schůzky ministrů v Bruselu.

Na devizových trzích oslabovalo euro, na které působily stejné dopady jako na akcie. Mezi investory narůstají obavy, zda se Řecko vůbec dokáže s věřiteli dohodnout v dostatečném předstihu, aby se vyhnulo chaotickému státnímu bankrotu. Ten by bez dohody s věřiteli patrně nastal 20. března, kdy má země splatit velkou část dluhu.

Euro k dolaru odepsalo 0,3 procenta na 1,2895 USD, a vzdálilo se tak několikatýdennímu maximu 1,2930 USD, na němž bylo v závěru minulého týdne. Analytici předpokládají, že euro čekají výraznější výkyvy, což bude patrně výsledek nízkých objemů. Většina finančních center v Asii je totiž většinu tohoto týdne uzavřena kvůli oslavám nového lunárního roku.

"Euro se zastavilo před výstupem na 1,30 USD a dokud Řecko v jednáních brzy nedojde k nějakému konstruktivnímu výsledku, lze jen těžko očekávat, že se v nejbližší době nad tuto hranici dostaneme," sdělil hlavní analytik finančního ústavu Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Sumino Kamei.

Vůči japonskému jenu se euro pohybovalo kolem 99,34 JPY, dolar k jenu mírně oslabil na 77,05 JPY. Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru proti koši šesti hlavních světových měn, si připsal 0,1 procenta na 80,324 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK