Společnosti NWR loni klesla těžba na 11,2 milionu tun uhlí

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Těžařské společnosti NWR loni klesla těžba na 11,2 milionu tun uhlí a v letošním roce očekává produkci od 10,8 milionu do 11 milionu tun uhlí. Firma se s odběrateli dohodla, že průměrná sjednaná cena koksovatelného uhlí pro dodávky v prvním letošním čtvrtletí roku klesne na 142 eur (3600 Kč) za tunu, což představuje mezičtvrtletní pokles o 13 procent. Podle NWR je to v souladu s vývojem na globálních trzích s koksovatelným uhlím, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Celková produkce uhlí ve výši 11,2 milionu tun a celkový objem externích prodejů uhlí ve výši 10,6 milionu tun znamenají, že NWR mírně překročila svůj cíl produkce ve výši 11 milionu tun a cíl objemu prodejů uhlí ve výši 10,3 milionu tun, a to především díky vyšším objemům energetického uhlí.

Průměrná prodejní cena koksu sjednaná pro 1. čtvrtletí roku 2012 činí 311 eur za tunu, což představuje mezičtvrtletní pokles o 11 procent. Průměrná prodejní cena energetického uhlí vzrostla o 11 procent na 74 eur za tunu. Zvýšení podle NWR odráží silnou poptávku po energetickém uhlí jako zdroji výroby tepelné a elektrické energie v regionu.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK