Koruna dopoledne stagnovala vůči euru i dolaru

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 koruna k euru stála na pátečních 25,45 Kč/EUR. Také vůči dolaru se obchodovala bez změny kurzu na 19,69 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna i ostatní středoevropské měny zrána mírně korigovaly páteční ztráty, směr však neudržely. Akcie v Evropě rostou, ovšem jen mírně a těžko budou pro region motivací k posilování, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Největším lokálním rizikem podle něj zůstává Maďarsko. "Sice už zazněla možnost ústupků z problematické legislativy, reálné kroky však učiněny nebyly a faktor nepředvídatelnosti je u maďarské vlády přece jen vyšší než jinde," konstatoval Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes trh bude postrádat zprávy z domova. "Všichni budou čekat na evropské ministry financí. Trh bude nervózní, což by mělo korunu oslabovat. Pokud Řecko dostane pomoc, což je pravděpodobné, trhy se zklidní a koruna ztráty vymaže," míní Pikora.

Euro se kolem 10:45 obchodovalo na 1,2930 USD/EUR, podle Vlka negativně zareagovalo na protahující se jednání Řecka s věřiteli. Rizikem pro euro je nadále možnost, že řecký bankrot přejde v neřízenou akci, a také to, že osekání dluhu trhy nakonec posoudí jako nedostatečné, doplnil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK