Akcie rakouské Erste Bank táhnou nahoru pražskou burzu

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Akcie rakouské Erste Bank rozšířily dopolední zisky a krátce po 13:00 rostly o více než deset procent na 417,20 koruny. Hlavní index PX pražské burzy byl výše o 1,85 procenta na 952,6 bodu. V černých číslech se obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu.

Bankovní skupina Erste oznámila, že splácí emisi dluhopisů vydaných v roce 2009, zajištěných garancemi rakouské vlády, v celkovém objemu 1,5 miliardy eur. Jde o třetí ze čtyř takových emisí. Podle banky zbývá uhradit ještě čtvrtou emisi v rozsahu 1,5 miliardy eur, je splatná v únoru roku 2014, uvedla Patria.cz.

Zpráva o splacení emise dluhopisů je podle serveru další informací, která podporuje růst akcií Erste. Pokud rakouskou bankovní skupinu nezasáhne extrémně negativní vývoj, který by ukrojil ze zisků České spořitelny, je titul při současných tržních oceněních podhodnocen, stojí v dnešní zprávě Goldman Sachs s tím, že trh to s obavami o maďarské aktivity přehání.

Šéf skupiny Erste Andreas Treichl v polovině ledna uvedl, že banka v letos nebude žádat o další státní pomoc. Řekl to poté, co ratingová agentura Standard & Poor’s zhoršila hodnocení několika zemím eurozóny včetně Rakouska, píše Patria.cz.

Odpoledne se dařilo také akciím mediální společnosti CME, které rostly o 4,62 procenta na 138,10 koruny. O více než čtyři procenta na 198,75 koruny si polepšily cenné papíry technologické firmy KIT digital.

Index dolů naopak táhly akcie energetické společnosti ČEZ a těžařské firmy NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK