ČAP: Pojistný trh by měl letos růst kolem dvou procent

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Růst českého pojistného trhu by se měl v letošním roce pohybovat kolem dvou procent. Pro odborný server opojisteni.cz to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Za loňská tři čtvrtletí vybraly tuzemské pojišťovny na pojistném 107,3 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání nárůst o 1,8 procenta.

"Rok 2012 určitě nebude jednoduchý. Osobně věřím, že není důvod ke katastrofickým scénářům. Neočekávám, že by oslabení světové ekonomiky a další výkyvy hospodářského cyklu významně ovlivnily výsledky českého pojistného trhu," uvedl Síkora.

Pro pojišťovny bude podle něj klíčové, jakým způsobem se v budoucnu dokážou vypořádat s novou legislativou. Čeká je nová regulace finančního trhu, novela zákona o pojišťovnictví, která nastavuje přísnější požadavky na kapitálové vybavení, a také nová úprava zákona o zprostředkovatelích. Řadu změn s výrazným dopadem na pojistný trh přinese nový občanský zákoník.

Stěžejním bodem nejbližší budoucnosti bude zavedení nově chystaného regulatorního rámce EU - Solvency 2, který vyžaduje od finančních institucí v rámci celoevropského finančního trhu navýšení prostředků do takzvané bezpečnosti finančního systému.

Ve vývoji jednotlivých oblastí pojišťovnictví neočekává Síkora výrazné změny. V životním pojištění jsou poslední tři roky klienty preferovány produkty s jednorázově placeným pojistným, které kladou důraz na zhodnocení vložených peněz. "Tento nastolený trend se významně nezmění. Přesto věřím, že se pojišťovny v rámci vývoje svého portfolia produktů zaměří na produkty s běžně placeným pojistným a že stoupne zájem ze strany klientů o produkty s kvalitní pojistnou ochranou, jak je tomu ve vyspělejších zemí EU," dodal.

Síkora míní, že v letošním roce se již musí zastavit pokles sazeb pojistného v pojištění vozidel. Ceny jsou totiž kvůli dlouhotrvajícímu konkurenčnímu boji podle něj na takové hranici, že další snížení již hraničí s ekonomickou únosností. "Pojišťovny pro další pokles podle mě již nemají prostor," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK