V Česku se loni pronajalo míň skladů, převis poptávky ale trvá

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Firmy si v Česku loni pronajaly 775.000 metrů čtverečních skladů a dalších průmyslových nemovitostí, meziročně o osm procent méně. Poptávka po tuzemských skladech ale převýšila nabídku, prázdných skladů bez nájemců ubylo. ČTK to dnes sdělila realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield.

Za celý rok 2011 developeři v České republice postavili 323.000 čtverečních metrů skladů. Předloni to bylo 195.000 metrů čtverečních, meziroční růst výstavby tedy činí zhruba 70 procent.

Podíl prázdných skladů bez nájemců se v závěru loňského roku snížil na 6,3 procenta. "Důvodem je pokračující převis poptávky nad nabídkou a tento trend by se měl udržet i v letošním roce. V lokalitách s největší poptávkou půjde nájemné mírně nahoru," uvedl vedoucí pronájmu průmyslových ploch v Cushman & Wakefield Jaroslav Kaizr.

Převis poptávky nad nabídkou byl zvláště silný v Ostravě a Plzni. "Dnes musí zájemce o moderní plochy čekat nejméně půl roku od podpisu nájemní smlouvy, než developer vybuduje prostory na míru. Anebo se musí nastěhovat do prostor třetí kategorie, neboť i druhořadé prostory jsou v Ostravě téměř rozebrané," poznamenal Kaizr.

Zatímco v Praze majitelé moderních skladů nabízí měsíční pronájem už od 2,5 eura (asi 64 korun) za metr čtvereční, například v Brně je podle Cushman & Wakefield těžké najít kvalitní sklad pod čtyři eura (zhruba 102 korun) za čtvereční metr a měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK