Pražská burza opět výrazně rostla, akcie Erste o více než 12 pct.

23.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne dále výrazně posílila, hlavní index PX uzavřel na nejsilnější úrovni od loňského října, když přidal 2,32 procenta na 957,0 bodu. Akcie Erste Group Bank vyskočily o více než 12 procent a akcie mediální skupiny CME stouply o více než sedm procent. Nedařilo se zejména energetickém firmám ČEZ a NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Pražský index PX překonal páteční výsledek a podle Miroslava Adamkoviče se index PX dostal na nejsilnější úroveň od konce loňského října. "Lví podíl" na tom podle něj mělo dvojciferné posílení akcií Erste Bank, konkrétně o 12,11 procenta na 425 korun.

Bankovní skupina Erste oznámila, že splácí emisi dluhopisů vydaných v roce 2009, zajištěných garancemi rakouské vlády, v celkovém objemu 1,5 miliardy eur. Jde o třetí ze čtyř takových emisí. Podle banky zbývá uhradit ještě čtvrtou emisi v rozsahu 1,5 miliardy eur, je splatná v únoru roku 2014, uvedla Patria.cz.

Zpráva o splacení emise dluhopisů je podle serveru další informací, která podporuje růst akcií Erste. Pokud rakouskou bankovní skupinu nezasáhne extrémně negativní vývoj, který by ukrojil ze zisků České spořitelny, je titul při současných tržních oceněních podhodnocen, stojí v dnešní zprávě Goldman Sachs s tím, že trh to s obavami o maďarské aktivity přehání.

Šéf skupiny Erste Andreas Treichl v polovině ledna uvedl, že banka v letos nebude žádat o další státní pomoc. Řekl to poté, co ratingová agentura Standard & Poor’s zhoršila hodnocení několika zemím eurozóny včetně Rakouska, dodal server Patria.cz.

Dařilo se také akciím Komerční banky, které získaly 1,09 procenta na 3538 korun. Výrazně si polepšila také mediální společnost CME, jejíž akcie stouply o 7,20 procenta na 141,50 korun.

Index dolů naopak táhly akcie energetické společnosti ČEZ a těžařské firmy NWR, které podle Adamkoviče negativně reagovaly na ranní zveřejnění nasmlouvaných cen uhlí. Cenné ztratily 0,93 procenta na 768 korun a NWR oslabilo o 1,70 procenta na 144,50 korun.

"Klesající riziková přirážka u bankovních akcií umožnila dnes evropským indexům atakovat pětiměsíční maxima. Finanční sektor ovlivnily zprávy o úspěšném pokračování rozhovorů řecké vlády s věřiteli o podmínkách restrukturalizace tamního vládního dluhu," dodal Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK