ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku v lednu vzrostla

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu meziměsíčně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s prosincem zvýšil o 2,5 bodu, a to vlivem zvýšení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu, v obchodě a ve vybraných službách. Ve stavebnictví se dále snížila. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Souhrnný indikátor podle statistiků i po loňských poklesech nadále převyšuje své hodnoty z období recese, i když v meziročním srovnání je nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v lednu po předchozích výraznějších poklesech meziměsíčně zvýšil. V meziročním srovnání je ale značně nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v lednu také mírně snížil. Úmysl spořit se zvýšil, nadále však méně než polovina domácností uvádí, že s ohledem na svou současnou finanční situaci spoří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK