Markit: Hospodářská aktivita v eurozóně se v lednu zlepšila

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Hospodářská aktivita v eurozóně se v lednu překvapivě vrátila k růstu. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila výzkumná společnost Markit. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že eurozóna by se zatím mohla vyhnout hospodářské recesi.

Markit zkoumá aktivitu v jednotlivých sektorech ekonomiky na základě průzkumů u nákupních manažerů. Souhrnný index nákupních manažerů pro eurozónu se v lednu zvýšil na čtyřměsíční maximum 50,4 bodu z prosincových 48,3 bodu. Vrátil se tak nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici očekávali, že index zůstane pod touto hranicí.

"Index se v říjnu zřejmě odrazil ode dna a tři měsíce se zlepšuje," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. "V eurozóně by tak nemusela být recese, ale pouze velmi krátké období poklesu," dodal. Podle nedávného průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy by se měla eurozóna do poloviny letošního roku nacházet v mírné recesi a za celý letošní rok by měla vykázat pokles o 0,3 procenta.

"Dnešní zpráva naznačuje, že ekonomika Evropské měnové unie v blízké době neupadne do hluboké recese," uvedla ekonomka Annalisa Piazzaová z investiční společnosti Newedge. "Tato čísla jsou velmi povzbudivá. Vidíme čím dál více důkazů, že eurozóna se odráží ode dna," dodal Alan Clarke z firmy Scotibank.

Mezinárodní měnový fond dnes zveřejní aktualizovaný výhled pro světovou ekonomiku. Podle agentury ANSA zhorší odhad letošního vývoje ekonomiky eurozóny na pokles o 0,5 procenta z dříve předpokládaného nárůstu o 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK