EBRD snížila výhled růstu mladých tržních ekonomik v Evropě

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. ledna (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) snížila odhad letošního růstu mladých tržních ekonomik v Evropě na 3,1 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 3,2 procenta. Banka uvedla, že ke zhoršení výhledu ji vedou dopady, které má na východní Evropu dluhová krize v eurozóně. Nepříznivé vyhlídky má EBRD pro Maďarsko, kde předpovídá propad o 1,5 procenta. Dosud tam čekala růst o 0,5 procenta.

EBRD působí ve 29 zemích východní Evropy a Střední Asie. Předchozí výhled pro východní Evropu, který hovořil o růstu 3,2 procenta, byl teprve z října. EBRD varovala, že pokud se zhorší situace v eurozóně, zhorší se i vyhlídky mladých ekonomik.

"Krize v eurozóně představuje pro náš výhled další vážné riziko. Každé zhoršení situace nad rámec základních předpokladů bude mít vážné negativní dopady na růst v celém regionu," uvádí EBRD.

Letošní růst v zemích východní Evropy by tudíž měl být výrazně slabší než loni, kdy podle EBRD činil 4,8 procenta. Pořád ale bude vyšší než v západní Evropě, které agentura Reuters na letošní rok předpovídá pokles v rozsahu 0,3 procenta.

Loňský rok byl pro východní Evropu dokonce příznivější, než se čekalo. EBRD totiž původně předpovídala, že růst v této oblasti v průměru dosáhne 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK