Telefónica předstihla Spolchemii, v Ústí bude mít 900 lidí

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 24. ledna (ČTK) - Největším soukromým zaměstnavatelem v Ústí nad Labem od letoška zřejmě nebude Spolchemie, nýbrž Telefónica. Vyplývá to z údajů, které dnes novinářům prezentovalo vedení telekomunikační firmy, která chce letos v Ústí nabrat dalších 60 operátorů. Více lidí zaměstnává ve stotisícovém městě jen Krajská zdravotní a její Masarykova nemocnice, tu ale vlastní kraj.

Telefónica má v Česku zhruba 3000 operátorů, které soustřeďuje hlavně do dvou velkých regionálních center. Zhruba 1050 lidí pracuje v Ostravě a v Ústí asi 840. "Lidé v regionech jsou stabilnější, práce si víc váží a lépe se nám hledají," řekl dnes novinářům personální ředitel Telefónicy Ctirad Lolek. Výhodou jsou i nižší platové nároky v regionech, průměrný plat v ústeckém centru se pohybuje okolo 24.000 korun měsíčně, což by bylo na Prahu málo, zato v kraji je to pořád nad průměrem. Navíc právě v Ústí se na každé pracovní místo hlásí okolo 20 zájemců.

Telekomunikační operátor chce své centrum dál posilovat. "Letos tu chceme přijmout dalších 60 lidí," řekl ředitel call-center Telefónicy Aleš Jelínek. Na nováčky čeká průměrný plat okolo 19.000 korun, z toho asi třetinu by měly obstarávat provize z eventuálních prodejů služeb. Průměrný věk operátorů se pohybuje okolo třicítky a po zapracování si vydělají okolo 22.000 korun. Nový nábor by měl aspoň trochu snížit míru nezaměstnanosti, která je Ústecku činí asi 13,1 procenta.

Zároveň ale změní i situaci mezi zaměstnavateli, protože se tím Telefónica stane největším soukromým zaměstnavatelem ve městě. Tím byla dosud Spolchemie, která zaměstnává i s dceřinými firmami asi 850 lidí, zatímco Telefónica bude mít přes 900. Ještě před deseti lety měla Spolchemie okolo 1000 zaměstnanců a na call-centru tehdejšího Českého Telecomu sedělo jen pár desítek lidí. Za největšího zaměstnavatele ve městě platila s 1100 lidmi Setuza, která od té doby prošla několika konkurzy a počet zaměstnanců následnických firem se pouze odhaduje na asi 300.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK