Maďarsko nečekaně nechalo hlavní úrokovou sazbu na sedmi pct

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. ledna (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky na dnešním zasedání ponechal nečekaně úrokovou sazbu beze změny na sedmi procentech. Většina analytiků očekávala, že banka kvůli slabému forintu úroky zvýší až o půl procentního bodu.

Banka v listopadu i v prosinci náklady na úvěry zvýšila o půl procentního bodu. Guvernér centrální banky András Simor se k rozhodnutí vyjádří na odpolední tiskové konferenci.

Maďarsko se nyní snaží zajistit si nový záložní úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie v objemu 17 až 20 miliard eur (431,5 až 507,7 miliardy Kč). Ten by měl zabránit poklesu domácího forintu a ceny státních obligací a pomoci posílit důvěru investorů. Jednání byla koncem minulého roku přerušena kvůli kontroverznímu zákonu o centrální bance. Nyní se vláda snaží napravit poničené vztahy s institucemi a připouští zrušení zákonů.

Bankovní rada České národní banky v prosinci ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Podle analytiků ponechá ČNB sazby beze změny většinu letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK