EU: Maďarsko nedělá dost v boji se schodkem rozpočtu

24.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. ledna (zpravodaj ČTK) - Maďarsko nedělá dost ve snižování rozpočtového schodku pod úroveň požadovanou pravidly Evropské unie. Po Evropské komisi to dnes potvrdili i ministři financí zemí EU. Jejich rozhodnutí tak otevírá cestu k případnému zmrazení kohezních fondů pro Budapešť od roku 2013.

Prostřednictvím kohezní politiky míří každoročně převážně na pomoc chudým evropským regionům miliardy eur.

Jde o to, že Maďarsko podobně jako Belgie, Kypr, Malta a Polsko letos nenaplní cíl, který od EU dostaly, aby snížily rozpočtový schodek pod kýžená tři procenta hrubého domácího produktu. Na rozdíl od zmiňovaných čtyř zemí ale Budapešť nevyvinula dostatečné úsilí v tomto směru. Její rozpočet sice bude pod třemi procenty, avšak pouze díky jednorázovým opatřením, takže by měl tuto hranici opět překročit v roce 2013.

Podle dřívějších prohlášení představitelů EU by Maďarsko v důsledku uvalení případné sankce - zmražení peněz z kohezních fondů - mohlo přijít až o 1,7 procenta ročního hrubého domácího produktu.

Maximální povolenou výši rozpočtového schodku v současnosti porušuje i vzhledem k nynější krizi naprostá většina členských zemí EU. Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel, s nimi kvůli tomu také vede patřičné právní procedury. Hodnotí, zda činí dost na snížení schodků na patřičnou úroveň. Zmiňovaná pětice zemí měla schodek pod tři procenta dostat již letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK