Firmě Tescan vzrostly tržby na rekordních více než 600 mil.

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. ledna (ČTK) - Brněnskému výrobci elektronových mikroskopů Tescan loni podle prvních odhadů stouply tržby téměř na dvojnásobek. Poprvé překročí hranici 600 milionů korun. Rekordní bude i zisk. Firma počítá s příjmy přesahujícími sto milionů korun. ČTK to dnes řekl člen představenstva společnosti Petr Peřina.

Firma tržby i zisk zvyšuje každoročně. V roce 2010 vydělala 71,8 milionu korun při tržbách 376 milionů korun. Většinu tržeb společnost realizuje v zahraničí. Tento podíl se přitom stále zvyšuje, loni to bylo 97 procent.

"Největším odběratelem je Asie, ze zemí pak USA, Jižní Korea, Čína nebo Rusko. Snažíme se získávat další místa pro prodej. Naposledy jsme získali zastoupení v Brazílii, chceme ale prodávat také do Austrálie," uvedl Peřina.

Kromě klasických mikroskopů firma vyrábí i složitá zařízení, která umožní pozorovaný povrch měnit a zasahovat do něj tak, že se částice například oddělují. "Díky těmto novinkám se v jistých oborech dostáváme na špičku. Zisk reinvestujeme do vývoje odhadem ze 40 procent," uvedl Peřina.

Firma už podle něj prodala v minulých letech přes 1000 mikroskopů. Jejím největším konkurentem je FEI, který má výrobní základnu také v Brně. Tescan v ČR zaměstnává 160 lidí, celkem jich má 200.

Tescan předloni koupil majoritní podíl v jednom ze svých amerických distributorů Tescan USA Inc. Firma také změnila právní formu ze společnosti z ručením omezeným na akciovou společnost.

Tescan vznikl v roce 1991. Společnost založilo pět vývojářů z bývalého státního podniku Tesla Brno. Původně se firma zaměřovala na opravy a servis elektronových mikroskopů a vývojové práce na zakázku. Nyní společnost vyvíjí a prodává vlastní mikroskopy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK