Unipetrol předpokládá za 4. čtvrtletí 2011 provozní ztrátu

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Představenstvo petrochemické společnosti Unipetrol odhaduje, že skupina Unipetrol bude mít za čtvrté čtvrtletí 2011 pravděpodobně provozní ztrátu (EBIT), která bude horší než ve třetím čtvrtletí, kdy činila 230 milionů korun. Uvedla to dnes společnost v tiskové zprávě.

Podle odhadů společnosti bude mít negativní dopad na EBIT za 4. čtvrtletí vývoj směnných kurzů, a to ve výši přibližně 380 milionů korun. Dále činí celkové výdaje, včetně investic, v souvislosti s cyklickou zarážkou zaúčtované ve čtvrtém čtvrtletí zhruba 300 milionů korun. Pozitivní dopad na EBIT ve výši přibližně 140 milionů korun by měly mít operace s emisními povolenkami.

Podle představenstva v daném období Unipetrol také zaúčtuje na provozní úrovni jednorázovou položku v hodnotě přes 500 milionů korun v souvislosti s poklesem hodnoty fixních aktiv své dceřiné společnosti Paramo.

Společnost Unipetrol za loňská tři čtvrtletí snížila čistý zisk o dvě třetiny na 334,8 milionu korun z více než miliardy Kč ve stejném období předloni. Tržby firmě vzrostly na 73,1 miliardy korun ze 64 miliard Kč o rok dřív. V samotném loňském třetím čtvrtletí Unipetrol hospodařil se ztrátou 128 milionů korun. Provozní zisk se ve třetím čtvrtletí přehoupl do ztráty 230 milionů Kč po zisku 238 milionů ve stejném období roku 2010.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK