GfK: Spotřebitelská nálada v Německu se v únoru opět zlepší

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. ledna (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu se v únoru opět zlepší navzdory pokračující dluhové krizi v eurozóně. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK. Zpráva podle agentury Reuters naznačuje, že spotřebitelé by mohli svými výdaji pomoci německé ekonomice překonat obtížné období.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, stoupl na 5,9 bodu z lednových 5,7 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za deset měsíců.

"Soukromá spotřeba je schopna vykonat to, co by měla, tedy poskytnout ekonomice v letošním roce důležitou podporu," uvedla společnost GfK. "Je nadmíru důležité, aby byla důvěra ztracená během krize obnovena. Klíčem k jejímu obnovení jsou rázné a trvalé kroky politiků," dodala.

Německá vláda minulý týden snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má však ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta.

V posledním čtvrtletí loňského roku německý hrubý domácí produkt podle předběžných údajů statistického úřadu klesl o 0,25 procenta. V celém loňském roce však německá ekonomika stoupla o tři procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK