Koncern NEC propustí 10.000 lidí, skoro desetinu pracovní síly

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. ledna (ČTK) - Japonský elektrotechnický koncern NEC propustí kolem 10.000 zaměstnanců, což je skoro deset procent jeho celosvětové pracovní síly. Firma doplácí hlavně na silnou konkurenci, což ji nutí snižovat náklady. Za třetí čtvrtletí svého fiskálního roku firma vykázala ztrátu 87 miliard jenů (asi 21,9 miliardy Kč).

NEC v celém světě zaměstnává asi 115.840 lidí. V souvislosti s chystaným propouštěním a s plánovanou restrukturalizací firma zaúčtuje mimořádné náklady 40 miliard jenů (asi deset miliard Kč). Finanční rok 2012 končí už za dva měsíce.

Management vidí příčinu ztrát hlavně ve slabším výkonu a naopak v silné konkurenci v odvětví telekomunikační infrastruktury v Japonsku. Na tamním trhu působí i řada zahraničních firem. Slabší byla i poptávka po smartphonech, zatímco plány prosadit se v zahraničí se firmě nedaří snadno prosazovat.

Firma uvedla, že zhruba 7000 pracovních míst, která se chystá zrušit, je v Japonsku. Podnik také snížil odhad prodeje mobilních telefonů na letošní fiskální rok na pět milionů, zatímco doposud počítal s prodejem zhruba 6,5 milionu telefonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK