Vyjednávání o kolektivní smlouvě ve Škoda Auto začne za týden

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 26. ledna (ČTK) - Odboráři v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto 2. února zahájí vyjednávání o nové kolektivní smlouvě. Současná smlouva mezi vedením společnosti a odbory vyprší na konci března. Cílem vyjednávání bude podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka co nejvyšší růst mezd s udržením zaměstnanosti v podniku, uvedlo dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář. Na základě nynější dohody se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta.

Odbory budou požadovat hlavně růst tarifu a na něj vázané složky mzdy jako je osobní ohodnocení či zaručený bonus, i penzijního připojištění, uveřejnil týdeník. „Zjistili jsme si čísla inflace za minulý rok a její co nejvěrohodnější výhled. Pokud se na inflaci neshodneme, sjednáme dohodu o inflační doložce. A to bude start pro jednání o procentech nárůstu,“ řekl Povšík týdeníku. „Rozhodně budeme požadovat platnost dohody na jeden rok“, dodal. Podle údajů Českého statistického úřadu byla loňská meziroční míra inflace 1,9 procenta.

Podle kolektivní smlouvy podepsané v dubnu 2011 se zaměstnancům zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta. Zároveň vzrostly jednorázové platby. Průměrná mzda ve Škodě byla v roce 2010 podle odborářů 32.000 Kč. Průměrný dělnický plat byl 28.000 Kč, Škoda Auto uvádí 27.000.

Všechny tři odborové organizace v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí jsou připraveny na vyjednávání i na to, říci si o růst mezd jakýmikoliv metodami, uvedl týdeník. Dle předpokladu začne vyjednávání představením problematiky, témat i situace, ve které se firma nachází.

Automobilka v loňském roce prodala rekordních 875.000 aut, což byl meziroční nárůst o 15 procent. Vytvořila také 1650 nových pracovních míst a na konci roku 2011 zaměstnávala nejvíce lidí v historii, celosvětově měla 25.821 zaměstnanců 37 národností. Podle nedávného vyjádření předsedy představenstva Winfrieda Vahlanda by Škoda mohla překročit hranici jednoho milionu prodaných aut nejpozději v roce 2014.

Škoda Auto podle mluvčího společnost Jozefa Baláže v letošním roce plánuje další posílení investic a činnosti v domácích závodech. Kolik nových zaměstnanců letos automobilka přijme, prý není zatím jasné, výsledek závisí zejména na poptávce po osobních vozech, na vývoji globálního hospodářství a dalších faktorech.

jun jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK