Itálie prodala dvouleté dluhopisy, úrok prudce klesl

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 26. ledna (ČTK) - Itálie na trhu bez problémů umístila státní dluhopisy se splatností dva roky a v plánovaném objemu pět miliard eur. Průměrný úrok u větší emise, kde Itálie získala 4,5 miliardy eur, prudce klesl na 3,76 procenta. V předchozí srovnatelné aukci činil 4,85 procenta. Dnešní aukce dluhopisů byla první od 13. ledna, kdy agentura Standard & Poor's Itálii o dva stupně snížila hlavní rating.

Vysoký zájem o italské papíry je dobrou známkou před důležitější aukcí, která se uskuteční v pondělí. Řím v ní bude nabízet dluhopisy splatné za pět a deset let. Průměrný úrok státních dluhopisů, které Itálie prodala dnes, je nejnižší od loňského srpna.

Itálie dnes prodala ještě jednu emisi, která má také splatnost dva roky. Získala za ni půl miliardy eur.

Itálie začala dopady evropské dluhové krize naplno pociťovat loni, kdy výnos klíčových desetiletých dluhopisů vystoupil nad sedm procent. Tato hranice je v případě Itálie považována za kritickou. Za stejných okolností byly Řecko, Irsko a Portugalsko loni nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Kabinet premiéra Maria Montiho nedávno prosadil plán úsporných opatření, který má státní pokladně zajistit dalších asi 30 miliard eur. Vláda se teď snaží více liberalizovat ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK