Euro díky Fedu a statistice z USA posiluje k dolaru

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. ledna (ČTK) - Euro dnes na trhu posiluje k dolaru a vyšplhalo se až na nejvyšší hodnotu za pět týdnů. Důvodem je příznivá statistika ze Spojených států a středeční zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které vyvolaly mezi investory zájem o rizikovější investice.

V 17:25 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3158 USD, když během dne posílilo až na 1,3176 USD. K jenu však euro mírně oslabilo o 0,07 procenta na 101,81 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,5 procenta na 77,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Fed ve čtvrtek ponechal podle očekávání úrokové sazby beze změny v blízkosti nuly. Následná zpráva naznačila, že mimořádně nízké úroky v USA zřejmě zůstanou až do konce roku 2014, tedy déle, než se původně odhadovalo. Šéf Fedu Ben Bernanke rovněž uvedl, že banka je připravena poskytnout ekonomice další stimuly.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v uplynulém týdnu sice vzrostl, celkový trend však i nadále ukazuje, že stav trhu práce se lepší. Další statistika ukázala, že nové objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA rostly v prosinci více než se čekalo a ukazatel plánovaných budoucích výdajů firem oživil.

Euro podle obchodníků rovněž podpořily zprávy z médií, podle kterých jsou soukromí věřitelé při jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu ochotni slevit ze svých nároků na výši úroků nových dluhopisů. Investoři původně chtěli, aby úrok nových dluhopisů byl vyšší než čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK