Akcie na pražské burze dnes vzrostly o výrazných 3,42 procenta

26.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes výrazně zpevnil. Hlavní index PX uzavřel výše o 3,42 procenta na 978,1 bodu a překonal říjnové čtyřměsíční maximum. Burzu nahoru táhly zejména obě bankovní emise a akcie energetické společnosti ČEZ. Největší zisky si připsaly cenné papíry Erste Bank, které posílily o 8,61 procenta. Zisky zaznamenaly také trhy ve středoevropském regionu.

"Dnešní seance na pražskou burzu přinesla podobně jako ve zbytku evropského regionu zajímavé zisky spojené se středečním prohlášením šéfů americké centrální banky (Fed) o budoucím nastavení měnové politiky a především setrvání úrokových sazeb na historických minimech minimálně do konce roku 2014," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

V centru nákupního zájmu podle něj byly po předchozí korekci především akcie Erste, které zpevnily o 8,61 procenta na 441,40 koruny. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry Komerční banky zpevnily o 4,21 procenta na 3710 korun.

Index nahoru táhly také akcie ČEZ, které vzrostly o 1,62 procenta na 763,20 koruny. "Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák dnes uvedl, že projekt za stovky miliard korun na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín možná bude vyžadovat zapojení investora," uvedl Kohout.

S výrazným ziskem 5,75 procenta na 217 korun uzavřely cenné papíry technologické firmy KIT digital a cena akcií pojišťovny VIG stoupla o 3,45 procenta na 870 korun.

Cenné papíry developera Orco se zhodnotily o 1,14 procenta na 89 korun. "Právě u akcií developera lze v dalších dnech očekávat větší aktivitu kvůli páteční valné hromadě držitelů dluhopisů jeho německé dceřiné společnosti, kteří budou hlasovat o jejich konverzi a navýšení kapitálu Orca," míní Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V červených číslech obchodování zakončila jediná emise, a to akcie tabákové firmy Philip Morris.

Aktivita investorů byla nadprůměrná. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za více než 1,710 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK