Akcie v USA přerušily růst, euro ale zisky udrželo

27.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. ledna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek mírně oslabily, a přerušily tak růstovou sérii, která trvala několik dnů. Od začátku ledna už mají hlavní indexy více než pětiprocentní zisk, Nasdaq ještě vyšší. To je nejlepší začátek roku za posledních 15 let. Na devizových trzích se přestal zvyšovat kurz eura, jednotná evropská měna si ale k dolaru udržela pětitýdenní maximum.

Dow Jonesův index odepsal 22,33 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,18 procenta na hodnotě 12.734,63 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,57 procenta na 1318,43 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,46 procenta na 2805,28 bodu.

Za poklesem cen mohou být podle analytiků obavy z horších hospodářských výsledků a horší statistická data o vývoji americké ekonomiky. Její stav se sice zvolna zlepšuje, investoři si ale začínají klást otázku, zda není dosavadní růst cen akcií příliš rychlý. Ve čtvrtek statistika ukázala, že prodej domů se v prosinci nevyvíjel tak dobře, jak se čekalo.

"Trh už je unavený a ceny se zvýšily až moc," poznamenal šéf investiční společnosti McMillan Analysis Larry McMillan. "Po dalším impulzivním růstu v reakci na mírně pozitivní ekonomické zprávy už kupujícím dochází dech," dodal. S jeho názorem souhlasí i další analytici, podle nichž má trh před sebou další růst, ale nejprve musí trochu korigovat.

Akcie mají vítr v zádech díky středečnímu oznámení americké centrální banky (Fed), která posunula termín předpokládaného prvního zvýšení úrokových sazeb z poloviny roku 2013 až na konec roku 2014. V ekonomice tak přetrvá období v téměř nulovými úroky alespoň šest let, což mimo jiné znamená, že akciový trh bude jedním z mála míst, kde bude možné zhodnotit kapitál.

Na devizových trzích se zastavil růst kurzu eura, které k dolaru vystoupilo na zhruba pětitýdenní maximum nad 1,31 USD. Euro těží jednak z nadějí, že se Řecko dohodne s věřiteli na výměně dluhopisů, jednak z všeobecného poklesu kurzu dolaru. Tomu uškodilo zmíněné odhodlání Fedu nechat úroky na nule ještě další tři roky.

Euro během dne vystoupilo až na 1,3184 USD, než se růst zastavil a měna se vrátila na 1,31 USD. Zůstala tak zhruba na stejné úrovni, kde byla o den dříve. K japonskému jenu euro oslabilo o 0,4 procenta na 101,48 JPY, v průběhu dne ale přechodně vystoupilo až na 102,20 JPY. Dolar k jenu klesl také o 0,4 procenta a ustálil se na 77,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK