Co týden dal?

28.11.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


První adventní neděle je tu a s ní k nám přichází svátky klidu, míru a pohody. Nenašli jste během předvánočních příprav čas sledovat vše, co se tento týden událo? Nevadí. Přinášíme Vám stručný přehled toho nejdůležitějšího ze světa, domova i z našeho serveru...

Posledních 7 dní ve světě

Středem zájmu stále zůstávají události kolem tzv. sametové revoluce, která vyvrcholila minulý týden v Gruzii. Prezident Ševardnadze rezignoval na svoji funkci. Nové prezidentské volby v Gruzii se uskuteční 4. ledna příštího roku. Gruzínský nejvyšší soud prohlásil prezidentské volby z 2. listopadu za neplatné kvůli pokusům o manipulaci s volebními výsledky.

Ministři financí EU v úterý rozhodli, že neproběhne disciplinární řízení proti největším evropským ekonomikám, přestože jejich rozpočtové schodky zřejmě překročí v roce 2004 již třetí rok v řadě limit daný Paktem stability a růstu. Ministři Německo a Francii pouze požádali, aby se politicky závázaly, že deficity sníží. Svým rozhodnutím pobouřili Evropskou komisi a některé evropské země.

Polsko, Ukrajina a Evropská komise ve středu podepsaly prohlášení podporující projekt nového ropovodu, který má dopravovat strategickou surovinu z Kaspického moře do středoevropských zemí přizvaných ke vstupu do EU.

Automobilka Hyundai Motor vyřadila Českou republiku a Maďarsko z užšího výběru zemí, v nichž vybírá lokalitu pro stavbu nové evropské továrny. Posledními kandidáty tak zůstávají Polsko a Slovensko.

Posledních 7 dní u nás

Boje o konkrétní podobu vládní reformy neustávají. Vláda předložila Václavu Klausovi 13 reformních zákonů. Prezident však některé z nich vetoval. Ve čtvrtek vetoval zákon o státní sociální podpoře a ve středu rovněž zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Již v létě prezident vetoval také novelu zákona o dani z přidané hodnoty, Poslanecká sněmovna jej však v září přehlasovala.
Ostatní reformní zákony již Klaus podepsal. Jedním z nich byla tento týden i novela snižující státní podporu stavebnímu spoření a novela o organizaci sociálního zabezpečení. Další čtyři reformní zákony už Klaus podepsal před týdnem.

Rovných 100.000 korun měsíčně budou jako rentu pobírat čeští exprezidenti. Na návrh vlády o tom rozhodla sněmovna. Peníze budou určeny na plat bývalé hlavy státu, mzdu asistenta a nájem kanceláře. Jako prvního se bude zákon týkat Václava Havla. Zákon ale musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Klaus. Někdejší hlava státu bude mít podle zákona také nárok na služební auto.

Do závěrečného čtení Poslanecká sněmovna postoupila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Po pětihodinovém poslaneckém předčítání pozměňovacích návrhů je k rozpočtu podáno několik stovek změn. Sněmovna by o nich měla hlasovat ve středu 3. prosince.

Poslanci schválili novelu zákona o účetnictví, která ruší jednoduché účetnictví. Drobní živnostníci místo něj povedou pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu. Limit pro přechod na podvojné účetnictví má od ledna vzrůst ze tří na šest milionů korun. Sněmovna předlohu schválila ve znění, ve kterém ji počátkem listopadu vrátil poslancům Senát. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky.

Česká národní banka nepohnula na čtvrtečním zasedání s nastavením úrokových sazeb. Příznivým hodnocením současné ekonomické situace naznačila, že dvouletý cyklus snižování měnové politiky je již u konce.

Posledních 7 dní na našem serveru

Pro motivaci svých zaměstnanců využívají zaměstnavatelé již standardně celou řadu zaměstnaneckých výhod. S jejich pomocí lze výrazně zvýšit ohodnocení zaměstnanců. Navštivte naši novou sekci věnovanou tomuto tématu, a dozvíte se jak lze využít daňově zvýhodněných produktů a co nejvíce zvýšit příjmy zaměstnanců při minimálním nárůstu nákladů.

Tématem naší pravidelné rubriky Fintriky v tomto týdnu bylo: "Jak si sehnat novou práci". Na každý den jsme pro Vás připravili jednu radu, která Vám pomůže vybrat si správné zaměstnání. Radíme Vám kde a jak práci hledat, jak vybranou firmu oslovit a uspět u pohovoru i to, jak se v nové práci dobře uvést...

V posledním třináctém díle seriálu o Daňovém plánování s názvem "Díl XIII.: Přežije DAŇOVÉ PLÁNOVÁNÍ vstup ČR do Evropské unie?" se dozvíte, jak dopadne daňové plánování a offshore podnikaní po vstupu České republiky do Evropské unie.

Na stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost se v našich článcích nejen o bydlení tentokrát věnujeme všemu co se týká teplotní pohody doma, zkrátka pro náš současný seriál je klíčovým slovem "zateplení".

Potřebujete změnit pojistnou smlouvu a nebo třeba uzavřít povinné ručení na příští rok? V tom případě se vám určitě budou hodit zaktualizované seznamy Pojišťoven a Pojišťovacích makléřů v sekci Pojištění.

Na stránkách leasing a splátky pro Vás přibyl nový kalkulátor na splátkový prodej "5 %". Jedná se o splácení pěti procent z pořizovací ceny zboží, každý měsíc po dobu 22 měsíců při zaplacení 10 % ceny zboží přímo na prodejně. Teď tedy máte možnost porovnat si na jedné internetové stránce více druhů splátkových akcí.

V sekci Bankovnictví jsme pro Vás připravili zbrusu nový seznam kontaktních údajů na centrální banky všech členských zemí Evropské unie.

On-line prodej

Využijte končících výhod stavebního spoření! Při uzavření stavebního spoření v našem Prodejním centru navíc získáte finanční prémii až 600 Kč u vybraných stavebních spořitelen. Máte poslední šanci uzavřít si stavební spoření za starých podmínek!

Poradenství

Jedním z našich projektů je projekt poradna.finance.cz zaměřený na rady našim pravidelným čtenářům od odborníků z různých oblastí osobních i firemních financí. Z Poradenství každý týden vybíráme jednu zajímavou radu. Třeba pomůže i Vám...

Dostali jste se najednou do tíživé životní situace? Jste nezaměstnaní, dlouhodobě nemocní nebo třeba na mateřské dovolené a nemůžete si dovolit platit příspěvky na penzijní připojištění? S podobným problémem se na Poradenské centrum obrátila i jedna naše čtenářka: "Dobrý den, ráda bych se zeptala co se děje s penzijním připojištěním, když po Novém roce budu bez práce a zaměstnavatel mi na toto přispíval? Musím penzijní připojištění rušit?"

Trápí Vás nějaký problém? Poradíme zdarma! Stačí zadat dotaz do poradna.finance.cz.


Anketa

Také tento týden jsme pro Vás měli připravenou anketu ve které jste se mohli vyjádřit k orientaci na stránkách Finance.CZ. Ptali jsme se Vás: "Používáte pro lepší orientaci na serveru www.finance.cz navigaci v modré úzké liště úplně nahoře?"

Na výsledky hlasování se můžete podívat na následujícím koláčovém grafu:


často
občas
nikdy

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU