Akcie v Tokiu zpevnily, pomohla statistika z USA

06.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. února (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden silným růstem, o který se zasloužila především velmi dobrá statistická data ze Spojených států. Hlavní akciový index v Tokiu tak vystoupil nejvýše od loňského listopadu. Na devizových trzích ale mírně oslabilo euro, na jehož kurz má nepříznivé dopady jednání o snížení státního dluhu Řecka.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 97,27 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,10 procenta na hodnotě 8929,20 bodu. Širší index Topix vzrostl o 1,20 procenta na 769,85 bodu.

Statistika ze Spojených států v pátek potvrdila, že největší ekonomika světa pokračuje v solidním růstu a vytváří nová pracovní místa. Za minulý měsíc jich vzniklo asi 243.000, což je výrazně více, než čekali analytici. Naopak míra nezaměstnanosti klesla.

Zpráva o výraznějším zlepšení situaci na americkém trhu práce je dobrou zprávou i pro japonské firmy. Řada tamních exportérů totiž svou produkci vyváží právě do USA. Předpoklad růstu objemu vývozu dává naději i na růst akcií japonských firem.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které citlivě reaguje na jednání o snížení státního dluhu Řecka. Atény se snaží dokončit jednání se soukromými věřiteli, kteří dali už dříve najevo, že jsou ochotni odepsat i přes polovinu pohledávek. Zbývá ale dořešit podrobnosti.

"Než budou mít nějakou dohodu, budou ještě čelit mnoha překážkám a celé řadě problematických bodů," poznamenal hlavní analytik devizového trhu ve finančním ústavu Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Minori Učida. "Euro bude asi znovu testovat hranici 1,30 USD," dodal.

Jednotná evropská měna vůči dolaru odepsala 0,4 procenta na 1,3105 USD a během dne spadla až na 1,3075 USD. K japonskému jenu euro oslabilo o 0,5 procenta na 100,31 JPY, zatímco dolar k jenu se dostal na více než týdenní maximum 76,81 JPY. Nakonec z něj mírně sestoupil a ustálil se kolem 76,75 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK