Gazprom prý snížil odhad letošních dodávek plynu do Evropy

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. února (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom snížil odhad svých letošních dodávek do Evropy o zhruba šest procent na 154 miliard krychlových metrů. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje, které viděly prezentaci podniku. Podle analytiků bude firma i tak schopna více než dostatečně zásobit trh, ačkoli evropští zákazníci nyní kvůli chladnému počasí žádají o dodatečné dodávky.

Dosavadní prognóza Gazpromu počítala se zvýšením dodávek na 164 miliard krychlových metrů z loňských 150 miliard. Analytici ze společnosti Citigroup předpokládají, že Gazpromu letos do Evropy dodá pouze 145 miliard krychlových metrů. "Evropské zásobníky jsou na toto roční období celkem plné, nečerpalo se tolik, jak se očekávalo. Potřeba plynu na doplnění zásob tak toto léto pravděpodobně bude nižší než obvykle," dodali.

Evropští zákazníci si ale v poslední době stěžují, že Gazprom neplní jejich požadavky na zvýšení dodávek. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK