Euro i akcie po slovech řeckého činitele zrychlují pokles

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Atény 10. února (ČTK) - Kurz eura i ceny akcií začaly rychle klesat v reakci na slova šéfa jedné z řeckých koaličních stran, který řekl, že nepodpoří žádná další úsporná opatření. Ta jsou přitom podmínkou k tomu, aby si Řecko zajistilo nový záchranný úvěr v objemu až 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Prudce se naopak zvýšil zájem o německé státní dluhopisy a o zlato.

"Ostatním politickým lídrům jsem vysvětlil, že pro tuto dohodu o úvěru hlasovat nemohu," řekl na tiskové konferenci předseda ultrapravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis. LAOS je součástí koaliční vlády premiéra Lukase Papadimose. Koalice se ve čtvrtek na nových úsporách už dohodla, Karadzaferis ale dnes překvapivě řekl, že vládu technokrata Papadimose je nutné změnit.

Zatím není jasné, do jaké míry Karadzaferis myslí svá slova vážně. Řecko v dubnu čekají parlamentní volby a politici vědí, že podpora nepopulárních úsporných opatření jim může znepřátelit voliče. Už v březnu, tedy ještě před volbami, ale Řecko musí zaplatit větší splátku dluhu v objemu zhruba 14,5 miliardy eur (asi 362 miliard Kč). Bez nového záchranného úvěru na to ale s vysokou pravděpodobností nebude mít peníze.

Jakmile Karadzaferis promluvil, euro zahájilo rychlý sestup a k dolaru se v mžiku ocitlo na denním minimu 1,3185 USD. Ještě během noci se přitom jednotná evropská měna pohybovala nad 1,33 USD. Výrazně se naopak zvýšily ceny německých státních dluhopisů, o více než jedno procento zdražilo také zlato.

Karadzaferis řekl, že šéf mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen by měl být prohlášen za osobu v Řecku nežádoucí. Právě MMF a Evropská unie mají Řecku druhý záchranný úvěr poskytnout, a proto také po Aténách požadují tvrdá úsporná opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK