Ceny ropy kvůli globálnímu výhledu a Řecku výrazně klesly

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po osmi dnech růstu výrazně klesly. Dolů je seslalo další zhoršení výhledu globální poptávky a rostoucí pochybnosti o tom, zda Řecko přijme dohodu s mezinárodními věřiteli o záchranném úvěru.

Cena severomořské ropy Brent v 15:41 SEČ klesla o 1,84 dolaru na 116,75 dolaru za barel. Ve čtvrtek vystoupila až na 118,59 dolaru za barel, nejvýše od konce července. Americká lehká ropa WTI ztratila dva dolary a pohybovala se kolem 97.90 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes opět snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě na 800.000 barelů denně z lednové předpovědi 1,1 milionu. Za hlavní důvod přehodnocení označila celkově horší výhled vývoje globální ekonomiky. Uvedla také, že trh s ropou je nyní natolik flexibilní, že se vyrovná i s případným výpadkem dodávek z Íránu.

Zástupci řeckých politických stran se ve čtvrtek dohodli na úsporných opatřeních, které po nich požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za půjčku 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč). O dohodě má v neděli hlasovat řecký parlament.

Šéf řecké krajně pravicové strany LAOS Jorgos Karadzaferis dnes prohlásil, že reformní program nepodpoří, a poté se objevily zprávy o rezignaci ministrů této strany. Finanční trhy na to reagovaly propadem kurzu eura a akcií.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 116,75 118,59 New York - Nymex WTI březen 97,88 99,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK