Euro kvůli Řecku oslabuje k dolaru i jenu

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Evropská měna na závěr týdne oslabuje. Důvodem jsou obavy o budoucnost finanční pomoci pro zadlužené Řecko, protože jedna z řeckých koaličních stran odmítla podpořit dohodu o pomoci. To opět vyvolalo mezi investory strach z neřízeného bankrotu Řecka.

V 17:15 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,3187 USD a k jenu kleslo o 0,8 procenta na 102,31 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 77,58 JPY, napsala agentura Reuters.

Euro dnes nejprve ztrácelo, protože ministři financí eurozóny uvedli, že dosavadní návrhy úspor Řecka nejsou dostatečné, a pokud budou Atény chtít záchranný úvěr 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), musí uskutečnit další škrty. Političtí představitelé Řecka dokončili dlouho očekávanou dohodu o úsporných opatřeních, kterou potřebují kvůli získání druhého balíku pomoci, ve čtvrtek a země je také blízko dohody o výměně dluhopisů se soukromými investory.

Šéf menší vládní politické strany LAOS však dnes na tiskové konferenci uvedl, že nemůže hlasovat pro dohodu o úvěru. Jeho strana má jen 15 z 300 křesel v parlamentu, a neměla by tak zabránit schválení pomoci. Jeho komentář však mezi investory vyvolal nechuť k rizikům. Ministři strany LAOS později odstoupili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK