Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o 1,9 procenta

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v šestém letošním týdnu po třech týdnech nárůstů klesly, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 1,9 procenta na 990,8 bodu. Nejvíce zlevnily akcie developerské společnosti Orco, naopak nejvýrazněji si polepšily cenné papíry technologické firmy KIT digital. V předchozím týdnu akcie stouply o 4,3 procenta.

"Šestý letošní týden byl zcela ve znamení řeckého dramatu. V jeho průběhu se horko těžko dohadovala úsporná opatření mezi Řeckem a zástupci EU, MMF a Evropské centrální banky a následně rovněž shoda na naznačených úsporných opatřeních mezi politickými zástupci samotného Řecka. Při absenci výraznějších makroekonomických zpráv byla politika stěžejním tématem týdne," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostly v uplynulém týdnu akcie KIT digital, které přidaly 3,9 procenta na 229 Kč. Management firmy potvrdil výhledy hospodaření, které zveřejnil začátkem ledna. Akcie dlouhodoběji roste v návaznosti na zlepšené hospodaření pro rok 2012, upozornil analytik. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco, které ztratilo 15,2 procenta na 101 Kč. Akcie korigovala předešlé růsty bez zásadních zpráv, podotkl Vaníček.

Napjatá situace kolem Řecka bude podle něj příští týden pokračovat, už o víkendu má řecký parlament na programu schvalování úsporných opatření nutných pro to, aby Atény získaly druhý balík finanční pomoci. Není přitom jasné, zda řečtí politici pro úspory najdou jednotu. Ve středu pak je svoláno mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny, které by se mělo zabývat právě postupem Řecka ohledně úspor. Tyto události budou i v příštím týdnu vnášet nervozitu přinejmenším do obchodování s finančními akciemi, dodal Vaníček.

fd dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK