Americké akcie v obavách z vývoje v Řecku klesají

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování klesaly a hlavní indexy ztrácely zhruba jedno procento. Na trhu zavládly pochyby o tom, zda se podaří prosadit dohodu o záchranně Řecka před bankrotem v řeckém parlamentu.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 0,9 procenta na 12.779 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,7 procenta na 1343 bodů a ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index oslabil stejným tempem na zhruba 2908 bodů.

Trh v minulých dnech vedly vzhůru zprávy o dohodě zástupců řeckých politických stran a úsporných opatřeních, které po nich požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za půjčku 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč). O dohodě má v neděli hlasovat řecký parlament.

Ministři financí eurozóny si ale v noci na dnešek dali pro svůj souhlas s novým úvěrem další podmínky včetně dodatečných úspor. Řeckou vládu dnes na protest proti další úsporným krokům plynoucím z dohody opustili představitelé nacionalistické strany LAOS, a dokonce někteří zástupci socialistů. Finanční trhy na dnešní vývoj reagovaly propadem kurzu eura, cen akcií a komodit.

Podle analytiků se dal ale dnešní pokles amerických akcií očekávat i bez negativních zpráv. Index S&P totiž od počátku roku do čtvrtka vzrostl o 7,5 procenta a za poslední čtyři měsíce získal už 25 procent, takže určitá pauza je nutná, řekl agentuře Reuters Phil Orlando z newyorské investiční společnosti Federated Investors.

Západoevropské akcie dnes kvůli Řecku výrazně klesly. Jejich index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,9 procenta a za celý týden klesl o 2,9 procenta, což byl jeho nejhlubší pokles za téměř dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK