Rozpočtový deficit USA v lednu výrazně klesl

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. února (ČTK) - Deficit amerického federálního rozpočtu v lednu klesl proti loňskému stejnému měsíci téměř na polovinu, byl to však ze značné části důsledek přesunu některých vládních plateb na prosinec. Schodek se snížil na 27,4 miliardy dolarů (523 miliard Kč)ú z úrovně 49,8 miliardy USD před rokem. Oznámilo to dnes ministerstvo financí USA.

Schodek za prosinec loňského roku se prohloubil meziročně o více než deset miliard dolarů na 86 miliard dolarů, protože asi 16 miliard dolarů pravidelných plateb na sociální a zdravotní programy vláda přesunula z 1. ledna, kdy byla neděle, na 30. prosinec. Bez započítání těchto přesunů lednový schodek klesl meziročně o 18 procent, zejména díky zvýšeným příjmům z daní.

Za první čtyři měsíce fiskálního roku od počátku října se deficit zmírnil na 349,1 miliardy USD. Ve stejném období předešlého roku schodek činil 418,8 miliardy dolarů.

Rozpočtový úřad Kongresu minulý týden předpověděl, že deficit americké federální vlády v tomto fiskálním roce překoná hranici miliardy dolarů už čtvrtý rok po sobě a dosáhne zhruba 1,1 miliardy USD. Vláda prezidenta Baracka Obamy v pondělní prezentaci návrhu rozpočtu na další rok odhadne letošní schodek na 1,3 miliardy dolarů, řekl dnes agentuře Reuters zdroj z Bílého domu.

Je tak pravděpodobné, že za Obamovy čtyřleté vlády bude federální schodek každoročně nad bilionem dolarů, tedy úrovní, k níž se v předešlých letech nikdy ani nepřiblížil. Vedle propadu příjmů v důsledku slabé ekonomiky k vysokým deficitům vedl prudký nárůst vládních výdajů, jejichž podíl na výkonu ekonomiky byl za Obamy nejvyšší od druhé světové války.

Deficit federálního rozpočtu ve fiskálním roce do konce září 2011 dosáhl 1,3 bilionu dolarů a byl mírně nad schodkem roku 2010. Byl druhý nejvyšší v historii po rekordních 1,41 miliardy USD z roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK