Akcie v USA měly kvůli Řecku nejhorší den tohoto roku

10.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Americké akciové indexy dnes zaznamenaly nejhorší den letošního roku a v celém týdnu utrpěly první ztrátu po pěti týdnech vzestupu. Na trhu zavládly po posledním politickém vývoji v Aténách pochyby o tom, zda se podaří prosadit dohodu o záchranně Řecka před bankrotem. Akciový trh byl nicméně podle analytiků po výrazném letošním růstu už zralý ke korekci.

V závěru newyorského obchodování nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 0,69 procenta na 12.801,23 bodu a vykázal nejhlubší pokles od 28. prosince. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,7 procenta na 1342,64 bodu. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index se snížil o 0,80 procenta na 2903,88 bodu.

Za celý týden Dow Jones klesl o 0,5 procenta. Nasdaq ztratil 0,1 procenta a S&P oslabil o 0,2 procenta.

Trh v minulých dnech vedly vzhůru zprávy o dohodě zástupců řeckých politických stran na úsporných opatřeních v rámci nové úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli. O dohodě má v neděli hlasovat parlament, řeckou vládu dnes ale na protest proti jejím podmínkám opustili představitelé krajní pravice i někteří zástupci socialistů. Finanční trhy na dnešní vývoj reagovaly propadem kurzu eura, cen akcií a komodit.

"Bylo to dnes všechno o Řecku. Akciové trhy už ale zažily ohromný růst a není nic neobvyklého, že nastává období ochlazení," řekl agentuře Reuters Tom Schrader z firmy Stifel Nicolaus Capital Markets. Index S&P od počátku roku do čtvrtka vzrostl o 7,5 procenta a za poslední čtyři měsíce získal už 25 procent.

Západoevropské akcie dnes kvůli Řecku výrazně klesly. Jejich index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,9 procenta a za celý týden klesl o 2,9 procenta, což byl jeho nejhlubší pokles za téměř dva měsíce.

Evropská měna v závěru týdne kvůli vývoji v Řecku oslabovala. Neochota rostoucího počtu politiků podpořit úvěrovou dohodu vyvolala mezi investory strach z neřízeného bankrotu země. Dnešní propad ostře kontrastoval se čtvrtkem, kdy euro v naději na vyřešení řeckého problému vystoupilo na osmitýdenní maximum.

Euro vůči dolaru ke konci newyorského obchodování oslabilo o 0,8 procenta na 1,3180 USD, za celý týden ale získalo půl procenta. Proti japonskému jenu evropská měna klesla o 0,9 procenta na 102,24 JPY. Dolar vůči jenu po vzestupu na dvoutýdenní maximum ztratil 0,1 procenta na 77,60 JPY, za týden ale získal 1,5 procenta, nejvíce od prvního týdne listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK