Loni ekonomika rostla podle odhadů o 1,7 pct, letos bude hůře

12.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Za celý rok 2011 rostla tuzemská ekonomika podle odhadů analytiků oslovených ČTK o 1,7 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí v průměru podle odhadů stoupla meziročně o 0,8 procenta. V mezičtvrtletním srovnání ekonomové očekávají spíše stagnaci nebo i pokles. První data zveřejní Český statistický úřad v úterý 14. února. Pro letošek analytici s růstem hrubého domácího produktu nepočítají.

Pokud by se potvrdil mezičtvrtletní pokles, technicky by se ČR ocitla v recesi, protože hrubý domácí produkt by se snížil dvě čtvrtletí po sobě. Ve třetím čtvrtletí loňského roku ekonomika rostla meziročně o 1,2 procenta, ve srovnání s předchozími třemi měsíci nicméně klesla o 0,1 procenta.

"Předpokládám, že poslední čtvrtletí loňského roku nepřineslo žádné nové trendy v ekonomice. Spotřeba tak s největší pravděpodobností klesala, stejně jako investice. Naopak pozitivní vývoj zaznamenával i nadále zahraniční obchod. V závěru roku ekonomika stagnovala na úrovni předchozího čtvrtletí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

I podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře ekonomika na konci roku pokračovala ve stagnaci. Ve struktuře jediným růstovým faktorem podle něj zůstal export, domácí poptávka byla nadále v útlumu mimo jiné kvůli rozpočtovým škrtům.

Proti předchozímu čtvrtletí se ovšem podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška stav ekonomiky citelně zlepšil, takže pominula hrozba, že by spadla do recese. "Ekonomiku táhl vzhůru podobně jako v předchozích obdobích export," uvedl.

"Domácí ekonomika evidentně ztrácí dech. Na druhou stranu neztrácí ho tak rychle, jak se někteří pesimisté mohli obávat. Například průmysl zpomalil během čtvrtého kvartálu o jeden procentní bod, ale stále roste," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Rok 2012 bude podle něj bohužel podstatně horší. "S růstem nepočítáme," doplnil.

Podle Dufka pak bude letošek rokem pokračujících nejistot. "Evropa se učí šetřit a řada zemí euroklubu je v recesi nebo na její hraně balancuje. Domácí poptávka v ČR se z útlumu ani letos neprobere, a tak vše zůstává v režii exportu," uvedl. Pro letošek tak ekonomové většinou očekávají stagnaci ekonomiky nebo mírný pokles.

Odhad růstu ekonomiky ve 4. čtvrtletí Mezičtvrtletní vývoj Meziroční vývoj Patria Finance - 0,2 % 0,5 % J&T Banka 0 % 0,6 % Komerční banka 0,2 % 0,9 % UniCredit Bank 0,5 % 1,2 % Raiffeisenbank - 0,1 % 0,6 % ČSOB 0 % 0,7 %

Zdroj: Finanční instituce

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK